Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Fazolky (zelené)
28 / 03 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Fazolky (zelené)

Voláte jaro? Volejte pořádně. Třeba prostřednictvím čerstvých, svěžích a krásně zelených fazolových lusků na Vašem talíři. Hodí se jako samostatný pokrm i perfektní příloha. Proč? Zelené fazolky jsou nezralými lusky více než stovky druhů fazolí. Tvarem dlouhé, tenké, v mnoha odstínech zelené. Mají zeleninovou nasládlou chuť, trochu jako hrášek, jen zemitější. Výhodou je, že v chladu vydrží docela dlouho čerstvé. Lze je však bez problémů zamrazit anebo nakládat do nálevu. Znáte to od babičky. Jemné a čerstvé fazolky lze jíst i syrové. Doplní skvěle třeba jarní salát. Dají se také vařit (lépe blanšírovat), opékat i dusit. Pouze u velkých druhů doporučujeme odstranit tuhé středové vlákno, tzv. strunu, a pokrájet lusky na kousky. Pro významný obsah vitamínu C a minerálů je v jídelníčku zkrátka chceme. Všichni známe zelené fazolky na slanině, často doplněné česnekem. Vynikající jsou také s cherry rajčaty, hořčicí nebo v kombinaci oblíbených bylinek. Méně tradičním způsobem zpracování jsou různé polévky, omáčky, a dokonce se dají fazolové lusky obalit v klasickém trojobalu nebo těstíčku a usmažit. Podávejte s dipy jako perfektní chuťovku!