ZELENINOVÝ VÝVAR
Po událostech posledních dní by to chtělo něco, co zahřeje na těle i na duši, co říkáte? Uvařte si teplou polévku a uvidíte, že Vám bude o něco lépe. Masové vývary a husté zeleninové či luštěninové polévky se k tomuto účelu dobře hodí, ale jistě nepohrdnete ani opravdu kvalitním zeleninovým vývarem. Pochutnáte si na něm v jeho nejprostší verzi, ale využijete jej i v mnoha jiných pokrmech, kde vytvoří základ pro další chutě. A jak tedy na správný zeleninový vývar jít? Verzí je tolik, kolik je kuchařů. Za správným postupem můžeme nakouknout třeba k mistrům francouzské kuchyně: chybět by neměla cibule, mrkev a celer (řapík či bulva) v poměru 1:1:1. Někdo ovšem dává více cibule, záleží na Vaší chuti. Dál můžete přidat cokoli, co máte rádi. U nás si vyberete zeleninu domácí i exotickou, ale vždy kvalitní a čerstvou. Nebojte se pórku, česneku, petržele, květáku, chřestu, kedlubny, kukuřice nebo i rajčat. Dokonce lze vhodit i kousek zázvoru. Pokud chcete mít vývar opravdu silný, krájejte vše na menší kostky - lépe se vyvaří. Zeleninovou směs v hrnci zaléváme studenou vodou a jako u všech vývarů, i u zeleninového platí, že je lépe jej pomalu táhnout při nižším stupni varu než nechat vařit divokým klokotem. Základní recept můžete vylepšit též prvotním opečením zeleniny na troše tuku. K nezbytným součástem vývaru patří sůl i nějaké vhodné bylinky jako petržel či tymián. Přidejte určitě celý pepř anebo další koření, jak jste zvyklí: bobkový list, nové koření, kmín... Kvalitní zeleninový vývar využijete ve svých omáčkách, do rizota, k přípravě slaných kaší, kuskusu, polenty apod. Můžete jej skladovat v lednici nebo s klidem zamrazit. A když do čistého vývaru zavaříte nudle, máte polévku hotovou raz dva. Dobrou chuť!