DEJTE SI SALÁT Z HLÍVY
Podzim je bezpochyby sezonou hub. Opravdovým pokladem dostupným i u nás celoročně je dřevokazná houba hlíva ústřičná. O tom, že hlíva patří mezi mimořádně zdravé potraviny Vás asi nemusíme přesvědčovat. Tato houba je skvělým zdrojem betaglukanů, stopových prvků, vitamínů nebo třeba mastných kyselin. Prospívá imunitnímu systému a celkově zlepšuje naše zdraví. Určitě jste už někdy vyzkoušeli guláš z hlívy nebo falešnou dršťkovou. Dnes bychom Vám rádi představili recept, který Vás nezdrží, ale přitom bude všem jistě chutnat. Připravte si rychlý salát z hlívy ústřičné!
INGREDIENCE:
-----------------------------
Hlíva ústřičná cca 500 g
120 ml vývaru
1-2 cibule nadrobno
Česnek dle chuti
Olej olivový
Ocet vinný bílý
120 ml bílého vína
Sojová omáčka 1 lžíce
Citronová šťáva
Cukr nebo med
Sůl a pepř
Nasekané bylinky např. petržel
POSTUP:
--------------------
Očištěné houby propláchněte vodou, dejte okapat a nakrájejte na proužky. Vložte do hrnce a zalijte vývarem tak, aby byly všechny kousky potopené. Zvolna vařte 5-10 min a vychlaďte v lednici. V pánvi zlehka opečte cibuli, přidejte sojovou omáčku, víno, ocet, citronovou šťavu a odstavte. Dochuťte cukrem (nebo medem), solí a pepřem, nakonec můžete přidat prolisovaný česnek. Omáčkou přelijte houby a nechejte marinovat 2 hodiny. Před podáváním vmíchejte hrst nasekaných bylin.
-----------------------------------‐-
Tento lehký salát můžete použít jako přílohu i samostatné jídlo například s pečivem. Hlíva dlouhým vařením ztrácí mnoho ze svých skvělých vlastností, proto je dobré čas od času vyměnit guláš za salát. Hlívový samozřejmě