Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​BANÁNOVÝ CHLEBÍK
27 / 09 / 2024

​BANÁNOVÝ CHLEBÍK

Není to náš běžný chléb typu Šumava, ani obložený chlebíček z lahůdkářství. Jedná se o sladkou pečenou specialitu, která k nám přicestovala až z USA. Tenhle recept je perfektní pokaždé, když Vám zbyde pár banánů, které už nikdo nechce jíst. Na tento recept totiž potřebujete banány zralé až přezrálé. Pokaždé navíc můžete mít variantu trošku jinou, podle toho, co zrovna najdete ve spíži. Banány seženete u nás celoročně, ale na podzim si je užijete v téhle dobrotě nejvíc.

INGREDIENCE:
-------------------------------------
250 g polohrubé mouky
4 banány
Cukr krupice
120 g másla
100 ml mléka (lze vynechat)
2 vejce
Špetka soli
Prášek do pečiva
Jedlá soda
Čokoláda na kousky
Ořechy podle chuti
Koření jako skořice, vanilka, hřebíček či citronová kůra
Tuk a hrubá mouka na vymazání formy
POSTUP:
-------------------------------------
Recept se liší podle toho, jak má dotyčný kuchař či kuchařka zažitou rutinu. V zásadě jde o smíchání mokré a suché směsi. Fajnšmekři mohou třeba nejdříve utřít do pěny máslo s cukrem a pak přidat další tekuté suroviny. Do mokré směsi samozřejmě patří také rozmačkaný banán. Nakonec přisypeme nasekané ořechy a nalámanou čokoládu. Vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 50 min dokud nebude povrch krásně zlatý. Nechejte vychladnout, když to vydržíte... Banánový chlebík můžete snídat, svačit, dát si jej jako dezert se zmrzlinou a šlehačkou. Nebo jej přelijte rozpuštěnou čokoládou. Mňamka.