OPOMÍJENÝ HRDINA CELER
Kořenová zelenina je v podzimních dnech vítaným zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů. Takovou mrkev si dopřáváme poměrně pravidelně v mnoha obměnách, ovšem na celer si vzpomeneme málokdy. A je to přitom škoda! U nás je k dostání celoročně a rozhodně Vás nezruinuje. Bulvový celer má výrazné aroma a spoustu zdravotních benefitů. V našich kuchyních se nejčastěji přidává do základu vývarů, polévek a omáček. Naproti tomu v mnoha světových kuchyních dávají přednost jeho řapíkaté variantě, která má obdobné aroma, ale je jemnější jak svou strukturou, tak chutí. Celer patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahuje však významné množství draslíku, vápníku, kyseliny listové i železa nebo vitaminu C. Lze jej jíst též syrový, dá se nakládat, vařit i péct. Neodmyslitelnou složku tvoří třeba v salátu Waldorf. Celer poslouží také jako surovina pro falešný řízek. Celerový krém je zase vydatná, hřejivá podzimní polévka. Protože se blíží období večírků a oslav doporučujeme vyzkoušet vrstvený celerový salát, který ve skleněné míse efektně vypadá - a také božsky chutná. Použít můžete celer sterilovaný i syrový. Postup je jednoduchý: na dno mísy vrstvíme tekutiny zbavený celer, kukuřici, pórek na kolečka, ananas na kousky a šunku. Vše zalijeme majonézou se solí a pepřem, navrch položíme ještě natvrdo vařená a nakrájená vejce a nakonec zasypeme strouhaným sýrem. Dáme vychladit a před podáváním promícháme. Udělejte z celeru hvězdu první velikosti, jakou si zaslouží být!