ŘÍJEN = DÝNĚ
Objevíte je úplně všude. Na polích, v zahradách, na zídkách, u plotu i v zádveří. Důkazem Vám budiž naše sklady a expedované objednávky. Taky je najdete v oblíbeném latté jednoho známého kávového řetězce, v rizotu mnoha restaurací, v polévkách jídelen, ve směsi pečené zeleniny nebo ve sladkých koláčích. Blíží se totiž anglosaský Halloween, původně keltský svátek zemřelých, jehož proslulým symbolem jsou právě vyřezávané dýně. Ale o tom někdy jindy. Proč a jak dýni využít v kuchyni? Tykev obecná patří do stejnojmenného rodu tykví a pochází ze Střední Ameriky. Představuje jednu z nejstarších kulturních plodin na Zemi. Plod je vlastně bobule různého tvaru a zbarvení. Obsahuje až 90 % vody, minerální látky jako železo, hořčík, draslík nebo sodík. Díky výrazné oranžové barvě nechybí ani betakaroten. Z dýní lze zpracovat prakticky vše, například semínka platí za levné zdravé zobání. Chuť dýní je spíše neutrální. Snoubí se výborně se sladkými i slanými chutěmi, bylinkami i kořením. Variabilita receptů je pro šikovného kuchaře v podstatě nekonečná. A protože je teď polovina října, dýní se ještě chvíli jen tak nezbavíme!