NA HOUBY...
...je idealní nejen dnešní deštivé počasí, ale také aktuální sezóna. Začátek podzimu se bez košíku plného hub v žadném případě neobejde. A protože ne každému se chce vyrazit za takového nečasu do lesa, máme pro Vás v našich skladech připraveno hub hned několik druhů. Kromě zdravé hlívy ústřičné a exotických houbiček shiitake u nás najdete také několik variant populárních žampionů. Každá z těchto verzí má své využití. Portobello díky širokému, masitému klobouku nahradí třeba masovou placku v burgeru, hnědé žampiony dodají výraznou houbově oříškovou chuť pod maso a jemné bílé se skvěle hodí třeba do krémových polévek či omáček. Houby jsou pro svůj vyšší obsah nestravitelné buničiny náročnější na trávení, ale přesto může být žampion vítaným zdrojem minerálních látek a vitamínů. Najdete tu vápník, draslík i fosfor, vitaminy B, C i D. Látky v něm obsažené navíc snižují krevní cukr, brání kornatění tepen a mají antibakteriální účinky. Zklidní prý i kožní alergie a ekzémy. Věděli jste, že žampion pochází z Francie? Dodnes proto bývá považován za vybranou lahůdku nejen francouzské kuchyně, i když se následně rozšířil do celého světa a stal se běžně dostupnou houbou. Ve svém jídelníčku si upravte žampiony podle libosti: dejte si je plněné, obalované a smažené, na pizze nebo v poctivé polévce či podzimní omáčce. Je to sice (skoro všechno) na houby - ale to je dobře, ne?