ZÁZRAK JMÉNEM KŘEN
Podzimní počasí s sebou přináší i častější zdravotní komplikace, jako jsou různé rýmečky, chřipečky, kašlíky a prochladnutí. A protože je lepší neduhům předcházet, než je léčit, pojďme si dnes povědět pár slov o neprávem opomíjeném králi našich zahrad, který je doslova dokonalou domácí superpotravinou. Seznamte se s křenem! Křen selský je kořenová zelenina, která roste divoce, ale lze ji snadno též pěstovat. Rozšířil se po celém mírném podnebném pásu. U nás býval dokonce zajímavým vývozním artiklem. Má silnou štiplavou až ostrou chuť. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů. Podporuje imunitní systém, má výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje taktéž trávení a zdravý pohyb střev. Navíc uvolňuje dýchací cesty při respiračních onemocněních. Pro někoho může být samotný křen ovšem příliš silný a vyvolávat pálení žáhy. Nebojte se proto sáhnout po receptech našich babiček. Nastrouhejte si jej s jablíčkem nebo s červenou řepou. Můžete jej i naložit. Čerstvý kořen skladujte nejlépe ve vlhku a chladu v lednici či ve sklepě. Křenové aroma se totiž rozpouští v tucích, proto kombinací se smetanou nebo mastnější rybou či masem nic nepokazíte. U nás je křen součástí každé skvělé pečeně - vyžadují ho kolena i žebra. Pikantní křenová omáčka zase doplní nejen uzený jazyk. Také šunková rolka bez křenu je jako Pat bez Mata. V anglosaské nebo severské kuchyni se křen podává také k rybám, například k uzenému lososovi. My jsme křenem zásobení celoročně. Na podzim ovšem jeho chuť i účinky oceníte nejvíc!