ROSTOU, ROSTOU
Nešlo si v posledních dnech nevšimnout, že sociální sítě houfně zaplavují fotky bohatých mykologických úlovků. Ano, houby rostou!Objev ují se ovšem nejen v lese, nýbrž také u nás ve skladu! Pokud tedy zrovna nemáte čas vyrazit sami do přírody, velmi snadno si pořídíte čerstvou dávku hříbků u nás. Houby jsou univerzální surovinou, kterou použijete asi tak na milion různých způsobů: vařete je, pečte, smažte, grilujte, nakládejte, sušte i mražte. Houby nezbytně musí být obsaženy v praženici (též smaženici), kubovi či rizotu. Nejjednodušší recept, kterým zlikvidujete i velké množství hřibů, je skvělá houbová omáčka. Můžete ji podávat s masem podle libosti, nebo pěkně tradičně bez něj. Ta správná omáčka by měla mít základ z máslové jíšky, vývarovou složku, lahodné houby a třeba i smetanu. K ochucení pokrmu se hodí především kmín, česnek nebo cibule, na hotovou dobrotu potom čerstvá nasekaná petrželka. A co si k takové pocitvé houbovce dát jiného než výborný knedlík či kvalitní chleba! Ten omáčku krásně nasákne a ani kapka nepřijde na zmar. Přejeme dobrou chuť a dávejte jenom pozor na jedovaté druhy!