VAJEČNÝ KOŇAK
Kromě svařeného vína, punče a horké čokolády k vánočním svátkům patří též vaječný likér neboli koňak. Samozřejmě, že jej o tomto čase seženete v běžné obchodní síti, ale když si pořídíte čerstvá vejce, můžete se pustit do jeho výroby sami. Vejce pro jeho výrobu najdete u nás a jestli to chcete stihnout do Vánoc, začněte radši hned. Receptů existuje bambilion - vaječné, ze salka, bez salka, bez vajec (dokonce!), s kořením a příchutěmi... My sázíme na easy peasy variantu, kterou hravě stihnete i v předvánočním shonu.
-------------------------------------
4-5 žloutků
Alkohol jako rum, brandy, sherry...
1 slazené kondenzované mléko
1 neslazené kondenzované mléko
Vanilkový cukr
Muškátový oříšek - špetka
------------------------------------‐
Tato varianta je opravdu turborychlá, ale nesmíte se bát syrových vajec. Všechny suroviny kromě alkoholu dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Přilejte alkohol a znova lehce promixujte. Přes jemné sítko přeceďte do lahví, uzavřete a dejte chladit do lednice. Dá se pít hned, ale díky dávce alkoholu vydrží přes celé svátky. Pokud máte se syrovými vejci problém, lze je připravit šleháním v horké lázni, kde se množství potenciálně škodlivých látek redukuje. Potom se celý proces o něco zdrží. Dochutit si můžete výsledek kokosem, karamelem, čokoládou, skořicí apod. V dobré společnosti si zajisté užijete všechny verze. Na zdraví!