CIBULE DO CIBULAČKY
Většina z nás v listopadu miluje polévky, protože zejména v tomto sychravém počasí člověka příjemně zasytí a zahřejí. Když k tomu ještě mají i nějaké ty skryté léčivé účinky, je to příjemný bonus. Opravdu chytré je to, že do polévek schováte spoustu surovin, které byste jinak k přípravě samostatného jídla využili jen těžko. Když se navíc za hlavní surovinou skrývá skvěle dostupná cibule, není co řešit. Uvařme si společně lahodnou francouzskou cibulačku z obyčejné kuchyňské cibule.
INGREDIENCE:
-------------------------------------
Máslo
Cibule na půlkolečka 6 ks
Česnek (nemusí být)
Cukr (lze vynechat)
Tymián, šalvěj, bobkový list
Hladká mouka
Bílé víno 1 dcl
Vývar 1,5 l
Sůl a pepř
Bageta
Dobře se roztékající sýr
POSTUP:
-------------------------------------
Na másle zvolna opékejte cibuli, prolisovaný česnek, cukr a bylinky asi čtvrt hodiny do hněda až cibule zkaramelizuje. Zaprašte moukou, promíchejte a přilejte vývar i víno a cca 10 min povařte. Polévku dochuťte a vyjměte bylinky. Rozdělte tekutinu do zapékacích misek, položte na hladinu nakrájenou bagetu a hojně zasypejte sýrem. Vše zapečte pod grilem. Vznikne tak hustá, krémová směs výrazné chuti, jež Vás rozehřeje ze studeného dne i ze špatné nálady. Nebojte se ani alkoholu. Víno nebo též koňak či vermut do této polévky každopádně patří, ale určitě se neopijete - vařením se alkoholická složka odpaří. Zbyde jen chuť: a o tu nám jde především!