GRANÁTOVÉ JABLKO
Mikulášskou nadílku s čerty a anděly si budete muset zařídit bohužel sami, ale něco z ráje bychom přece jen měli - a nejsou to (tentokrát) rajčata. K dostání jsou u nás totiž exotická jablka granátová. U nich se spekuluje o tom, že pravým jablkem ze stromu poznání, které si v rajské zahradě utrhla bájná Eva, byly právě plody stromu zvaného marhaník. Nebylo by divu! Tento zázrak obsahuje celou řadu vitamínů, aminokyseliny, karotenoidy i minerály. Konzumací těchto zajímavých plodů prospějete trávení, detoxikujete organizmus a vyčistíte krevní oběh, ledviny i játra. Z plodu se využívají semena obalená dužinou, ovšem není snadné je dostat ven z tzv. pouzder, jež ukrývá tvrdá slupka. Někdo radí jablko rozpůlit a vyklepat přes prsty pomocí vařečky, jiný raději plod podélně nařízne a rozevře celý obsah. Šťáva z mimořádně chutné dužiny se používá v koktejlech, jako sirup grenadina a celá semena zase užijete v různých salátech, dezertech, ale i k pečenému masu, rybám nebo zelenině. Blíží se Vánoce, tak si dovolte zhřešit jako Eva. Nikdo Vás ovšem s miskou semen z granátových jablek nikam vyhánět nebude...