BRAMBOROVÉ LOKŠE
Hledáte-li dokonalou přílohu ke své svatomartinské huse, zapomeňte na houskový knedlík nebo obyčejné pečivo. Ohromující kulinářský zážitek Vám zajistí jedině poctivé placky z bramborového těsta, tzv. lokše. Tato původně prostá příloha je oblíbená zejména u nás na Moravě, kam dorazila ze Slovenska. U nás koupíte obě základní suroviny - jak brambory, tak vejce. Tradičně se při tom lokše pečou na rozpálených železných tálech kamen či plotýnkách, ale vystačíte si i s kvalitní pánví. A pozor, hlavně nasucho! Jednoduchý recept najdete zde.
-------------------------------------
2 kg vařených brambor vhodných na kaši
2 ks vejce (nemusí být)
500 g hrubé mouky (eventuálně lze použít i polohrubou)
Sůl
Rozpuštěné sádlo nebo máslo na potření
-------------------------------------
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme prolisujeme či nastrouháme. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, aby bylo možné vyválet pružné placky. Čím více bude mouky, tím budou placky hutnější, takže s rozvahou. Z těsta odkrajujeme koule zhruba do dlaně, které následně na pomoučené desce rozválíme válečkem na placku půl cm silnou. Placky opékáme na horké pánvi, litinové plotýnce apod. nasucho. Nejprve cca 2-3 min z jedné strany, pak obrátíme a dopečeme. Jakmile se placka nafoukne, je hotovo. Ihned po upečení pomastěte připraveným tukem a skládejte na sebe. K pečené husičce nebo kačeně se zelím není lepšího doprovodu!