UPEČTE SI SALÁT
Ani k tomu nebudete potřebovat lopatu jako Baba Jaga, i když šoupnutí do pece by taky mohlo fungovat. Raději si sežeňte pěkný římský salát, případně srdíčka u nás známá pod názvem little gem, a pak už se budou dít věci. Nemáme totiž na mysli obyčejný salát z horké zeleniny, jaký všichni dobře známe. Nebudeme péct ani dýně, mrkev či jinou kořenovou zeleninu, dokonce ani kapustu nebo brambory. My si upečeme právě náš zelený salát. On to v podstatě ani žádný recept není, protože příprava je velice jednoduchá. Nabízí se ovšem četná geniální vylepšení pečeného salátu, ale to až za chvíli.
INGREDIENCE:
-------------------------------------
Římský salát nebo 2 ks salátu little gem
Olivový olej
2 stroužky česneku, drcené najemno (lze vynechat)
Citronová šťáva
Sůl a pepř
POSTUP:
-------------------------------------
Předehřejte troubu na 200° C. Překrojte salát podélně na poloviny. Položte na plech. Zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte česnekem. Pečte 10-15 min, dokud lístky v řezu mírně nezhnědnou a nezačnou křupat. Po vyjmutí z trouby zastříkněte šťávou z citronu. A teď ta slíbená vylepšení: podávat teplý salát můžete s redukcí z balzamika, Ceasar zálivkou, steakovou omáčkou, modrým sýrem a ořechy nebo parmezánem. Takováto úprava je dokonalá do chladných zimních dnů, kdy na křupavý studený salát chuť vážně nemáte. Vyzkoušejte, jak Vám bude šmakovat nejvíce!