ZELÍ VŠECH CHUTÍ
Těšíte se na svatomartinskou husu nebo pečenou kachničku? Se zelím? Bez zelíčka se zkrátka listopadové hody neobejdou, a tak si nezapomeňte u nás včas objednat pár hlávek, ať máte z čeho vařit. U nás najdete zelí bílé, zelí červené, a dokonce i to kysané. A teď pozor, receptů na úpravu zelí k pečínce je nepřeberné množství. Každý kuchař či kuchařka má svůj ověřený postup a nedá na něj dopustit. Někdo používá raději čerstvou hlávku, jiný sází na zelí naložené. Nejčastěji se pak upravuje dušením na cibulce, slanině (či špeku), zahuštěním a přidáním kmínu. Můžete však upřednostnit i recept bez zahuštění. V další variantě se připravuje zelí více do kysela, nebo spíš na sladko s přidáním cukru, medu, anebo třeba rozinek. Někdo také podlévá zelí vínem, připravuje jej s jablkem, brambory... a taky se podle způsobu zahuštění dělí na zelí české a moravské! Abyste zachovali barevnost receptu, pod bílé zelí dejte obyčejnou kuchyňskou cibuli, pod červené červenou - a pěkně na sádlo. Nesmí ovšem nikdy chybět sůl, cukr a ocet. Máte už svůj recept na to zaručeně nejlepší zelí nebo se necháte inspirovat našimi tipy?