OBJEVTE MINIBRAMBŮRKY
Nelákáme vás na novou značku chipsů, ale na opravdu malé brambory, které jsou známé hned pod několika chutnými názvy. V obchodní síti se běžně setkáte s pojmenováním "zámecké" nebo "gurmánské" brambory. Jedná se o hlízy do velikosti 28 mm. V gastronomii jsou zavedeny též jako brambory Grenaille (čti [grenaj]). Nejedná se tedy o žádný speciální druh, nýbrž francouzské označení pro malé brambory. Nejlépe se hodí k pečení ve slupce. Jejich příprava není vůbec složitá, a navíc si dokáží zachovat vyšší množství vitamínů a minerálů než běžné vařené brambory. Receptů na ty zaručeně pravé brambory Grenaille najdete spoustu, ale obvykle hrají - kromě drobných brambůrků - prim složky jako olej, sůl, pepř a bylinky. Dochutit je můžete i pestem, ořechy, parmezánem, slaninou. Někdo brambory předvařuje ve slupce, jiný přísahá na přímé pečení v troubě. Pokud máte ovšem dostatek času a trpělivosti, můžete také tuto drobnou přílohovou zeleninu klasicky oškrábat a uvařit. S pažitkou a máslem chutná výborně! Protože platí, že co je malé, to je milé. U nás jsou též k dostání celoročně, protože labužnické choutky vás mohou přepadnout kdykoli, že ano?