KRÁLEM KVĚTIN JE ŠPENÁT
Někteří lidé jej sice nemají rádi, protože se jim ke špenátu váží nelichotivé vzpomníky na zelenou břečku ze zmrazeného polotovaru podávanou ve školních jídelnách i jiných pochybných vývařovnách. Ovšem správně a kvalitně připravený listový špenát, to je jiná liga! Špenát je rostlina z čeledi laskavcovitých, z níž se využívají zejména listy. Nejrozšířenější odrůdou se stal špenát setý, dnes se však setkáte běžně i s jinými druhy. Pro naše tělo funguje jako důležitý zdroj vitamínů skupiny B a také vitamínu C. Navíc obsahuje významné množství betakarotenu. Nechybí v něm ani kyselina listová nebo železo - i když rozhodně v něm nenajdete takové množství, jaké se Vám snažil namluvit Pepek Námořník. Špenát je opravdu nízkokalorický, což z něj činí skvělý základ pokrmů pro letní sezonu. Dát si jej můžete čerstvý do salátu, nebo blanšírovaný, dušený či zapečený jako skvělou zeleninovou přílohu. Naplníte s ním palačinky na slano nebo masovou roládu. Ozdobíte jím například pizzu a hodí se také k vejcím. Listový špenát vždy rychle zpracujte, dlouho v top stavu nevydrží. Ale jinak je ten zeleňoučký špenát vážně králem každé kuchyně!