LÉTEM NÁS PROVEDE BAZALKA
Pokud nějaká bylinka ztělesňuje prázdniny a léto, pak je to rozhodně bazalka. V tomto období tato úžasná aromatická rostlina voní ze všech domácích i světových kuchyní. Na rozdíl třeba od koriandru také nerozděluje populaci na dva nesmiřitelné tábory odpůrců a milovníků. Její neopakovatelnou vůni a výraznou, zároveň však jemnou chuť mají v oblibě dokonce i děti - a to jsou po čertech nároční jedlíci. Bazalka pochází původně z Asie, ale my ji považujeme za perlu zejména středomořské kuchyně. Podle tradice jsou jí připisovány léčivé účinky: uklidňuje nervy, usnadňuje vykašlávání, posiluje srdce a prospívá trávení. Na léto ideální kombinace! U nás je samozřejmě k dostání. Máme ji v květináčku i v řezané podobě. Zhruba od května můžete pěstovat bazalku též venku, na balkoně, terase či zahrádce. Nepřežije ovšem mráz a nesvědčí jí ani teploty pod 10° C. Bazalku si užijete čerstvou i sušenou. Rozhodně jí však neprospívá dlouhé vaření. Přidávejte ji proto do pokrmů až úplně nakonec. Bazalka se bezesporu stala pevným základem italské kuchyně. Vždyť by bez ní nemohly existovat speciality jako pizza Margherita, salát Caprese s rajčaty a mozzarellou nebo bazalkové pesto, které vylepší obyčejné těstoviny i luxusní steak. Tato letní bylinka umí být dokonalou esencí přístupu k vaření na Apeninském poloostrově - žádné složitosti, jenom čerstvost a spousta chuti. Dopřejte si například ogrilované broskve podávané s burratou a lístky bazalky. Stačí zakápnout olivovým olejem, dochutit solí i pepřem a rázem se ocitnete na slunečném pobřeží Amalfi.