CHŘEST & VEJCE
Pokud máte rádi chřest a ještě jste se jej pořádně nenabažili, máte teď nejvyšší čas! Jeho sezóna se už chýlí ke konci a další šanci užít si tyto lahodné výhonky budete mít zase až za rok... Výborná jarní kombinace chřestu s vejci se nikdy neomrzí. Od nás již víte, že chřest je nejvhodnější připravovat blanšírováním anebo na grilu. Hlavně žádné dlouhé převařování! Stačí pak jen dochutit a prvotřídní lahůdka je na stole. Když k ní ovšem přidáte pošírované vejce, vyrazíte dech každému gurmánovi. U nás seženete zeleninu i vejce, takže se můžete do receptu směle pustit. A jak na pošírované vejce? Zaručených postupů najdete mnoho, ale princip vždy stejný. Nejdříve dáme vařit do hrnce vodu, přidáme ocet a do horké vody (nesmí bublat a klokotat) přemístíme rozklepnuté vejce. Zkuste misku či naběračku. Někdo radí vytvořit v hrnci zamícháním vír a do něj vejce "vpustit". Necháme jej zatáhnout a pomocí děrované lžíce obrátíme. Vaříme asi 3 min. A proč byste měli místo klasického volského oka sáhnout právě po této úpravě? Bílek vytvoří okolo žloutku jakousi kapsu, v níž zůstane žloutek stále krémový a vláčný. Když pak vejce na chřestu rozkrojíte, spolu s máslem a kořením vytvoří dokonalou omáčku. Zkuste si to sami!