ZDRAVÉ ROLKY
Žádné burrito, ani jarní závitky, dokonce ani šneci z listového těsta tu tentokrát nebudou. Poctivé sušené rolky z ovoce, zvané též ovocné kůže či pergamen, mohou být bezvadnou alternativou lehké svačinky. Hodí se na cesty, do školy i do práce, ale mlsat je můžete místo sladkostí i doma u televize. Vtip je v tom, že z jednoho velkého plátu nakrájíte hromadu zámotků. Za málo práce zkrátka hodně muziky. Jak se k takové ovocné rolce dostat? Vezměte prakticky jakékoli zralé ovoce: jahody, maliny, banány, mango, jablka, rybíz, ananas, meruňky, švestky... a rozmixujte je na hladké pyré. Opravdu výkonné stroje rozdrtí i všechny pecičky. Pyré si v této fázi můžete dochutit a dosladit. K tomu poslouží dobře vanilka, zázvor, skořice, hřebíček. Ochucené pyré pak ve vrstvě tenké asi 4 mm nalijeme na vhodné podložky do sušičky ovoce a sušíme na 40 - 45° C. Podle zkušeností to trvá tak 10 hodin, někdy i déle - dle tloušťky plátu a množství obsažené vody. Při takto nízké teplotě si naštěstí nezničíme všechny vitamíny a minerály. Sušit se ovšem dají pláty též v troubě. Vyzkoušejte, jaké kombinace jsou pro Vás ty nej. Začátkem léta je (nejen) v zahrádkách ovoce dostatek. A kdyby náhodou nebylo nebo jste chtěli něco exotického, na nás se můžete spolehnout! Mlsejte zdravě!