Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​NEVŠEDNÍ BRAMBORY
02 / 06 / 2024

​NEVŠEDNÍ BRAMBORY

Vařené brambory, hranolky, bramborová kaše, americké brambory, francouzské brambory, brambory na loupačku... Brambory se díky objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem postupně staly i v Evropě základem jídelníčku. A to je dobře! Jsou totiž výživnou potravinou plnou škrobů, dobře se tráví a nebývají alergenní. My bychom si dnes dovolili představit Vám jeden velice efektní, a přitom vůbec ne složitý recept na brambory Hasselback. Nápad takto brambory upravovat dostali v polovině minulého století ve Švédsku. Setkáte se však se spoustou obměn, kdy se k nim přidává navíc sýr a slanina. Jak na to? Pěkné, dostatečně velké brambory pořádně omyjte, osušte a nakrájejte do nich ostrým nožem tenké zářezy, přičemž nedokrojte zcela. Pomohou Vám třeba dvě vařečky či čínské hůlky, mezi něž brambor vložíte. Tajný tip, seřízněte si tence protější stranu, na které brambor leží - nebude se kutálet! Takto připravený brambor okořeníme: smícháme olivový olej s prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami (tymián, rozmarýn), solí a pepřem. Ochucovadlo se musí dostat mezi všechny zářezy. Pečeme ve vymazaném pekáčku na 200° C až 1 hodinu podle velikosti. Můžete si do zářezů přidat svůj oblíbený sýr a nakonec posypat brambory opraženou slaninkou i dalšími bylinkami jako pažitka či petrželka. Podávejte se zakysanou smetanou jako hlavní chod nebo luxusní přílohu.