Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​POMERANČE ZÁŘÍ JAKO SLUNCE
29 / 04 / 2024

​POMERANČE ZÁŘÍ JAKO SLUNCE

Chcete-li společně s námi přivolat na jižní Moravu trochu víc sluníčka a příjemnější teploty, zkuste na to jít přes pomeranče. Tyto oblíbené citrusové plody mají náramně pozitivní barvu, krásně voní a jednoznačně evokují středomořskou atmosféru. A pokud jde o jejich sladkou, šťavnatou chuť, tak tu snad ani nemusíme moc rozebírat. Pohled na pomerančovník, do nějž se opírají paprsky jarního slunce, ten se jen tak neomrzí. Pomerančovník je obvykle strom, někdy i keř, ale protože neexistuje jeho planá forma, je považován za křížence. Pochází původně z Číny či Indie. Do Evropy se pomerančovník dostal v polovině 15. stol. s italskými nebo portugalskými mořeplavci. Nejdříve byl považován za léčivku, později lidé objevili jeho chutné plody. Odtud vznik mnoha tzv. oranžerií při šlechtických sídlech. Věděli jste, že pomerančovník neopadává? Jeho zelené listy krášlí korunu až 15 m vysokého stromu po celý rok. Krásné jsou i vonné, bílé květy. Plod, tedy pomeranč, je modifikovaná bobule, která zraje nejméně 9 měsíců a svědčí jí období chladu (ne však mráz). Obvykle se pomeranče sklízejí pečlivě ručně, ale ty určené ke zpracování i méně šetrným setřásáním. Pomerančovník je navíc významnou medonosnou dřevinou, květy jsou pro hojnost nektaru opylovány převážně včelami. Pomerančovníkový med bude velká mňamka. Pomeranče využijete v kuchyni po celý rok. Připravíte z nich freshe, alkoholické koktejly i džusy pro děti. Uplatní se jak ve studené kuchyni třeba do salátů, tak ve slaných či sladkých pokrmech. Vzpomeňme třeba kachnu na pomerančích. Dále tu máme nejrůznější dezerty typu řezy nebo palačinky. Pokud hledáte něco, co Vám zvedne náladu, určitě se to povede s pár čerstvými, zářivými pomeranči s vůní léta v kuchyni. U nás si vyberete ty nejlepší!