HLÍVA TRHANÁ
Samozřejmě, že bude řeč o oblíbené a zdraví nesmírně prospěšné houbě hlívě ústřičné. Dnes jsme se však rozhodli přinést Vám poněkud netradiční recept na vegetariánskou verzi populárního trhaného masa (vepřového, hovězího či kachního), které snadno použijete v receptech místo něj. Třeba do oblíbených burgerů nebo plněných baget v asijském stylu.
--------------------------------------
INGREDIENCE:
Hlíva ústřičná
Houbová či jiná oblíbená omáčka (hoisin, ale i kečup...)
Saké
Cukr
Chilli
Tmavá sójová omáčka
Sezamový olej
Drcený česnek
Čerstvý zázvor najemno
Další koření podle chuti (uzená paprika, koriandr, pepř...)
--------------------------------------
POSTUP:
Pomocí vidličky podélně "roztrhejte" kusy hlívy. Prosolte a nechejte cca 10 min zavadnout, vymačkejte přebytečnou vodu a osušte. Takto upravené houby vložte na cca 15 -20 min do trouby rozpálené na 180° C a vysušte/opečte do bronzova. Jde nám o lehce křupavé konce, ale ne přepečení. Připravte si nálev. Smíchejte cukr, sójovou i oblíbenou omáčku, saké, chilli, koření a sezamový olej. V rozehřáté pánvi s kapkou neutrálního oleje osmahněte česnek a zázvor, přidejte předpečené houby a vlijte omáčku. Povařte do zhoustnutí a nakonec pánev deglazujte 1-2 lžícemi vody. Máte hotovo! Horké podávejte s rýží či nudlemi, posypané jarní cibulkou a sezamem. Nebo třeba v již zmíněném burgeru. Dopřejte si tuto netradiční vegetariánskou dobrotu a uvidíte, že na hlívový guláš nebo falešnou dršťkovou polévku si ani nevzpomenete.