Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​ČAS CHŘESTU JE TU
19 / 04 / 2024

​ČAS CHŘESTU JE TU

Jestli jste netrpělivě vyhlíželi sezónu chřestu, právě jste se dočkali. Dorazily k nám zásoby zelených fešáků z domácí produkce, a nic tak nebrání kuchařům profesionálům i amatérům uspořádat pravé chřestové hody! Abyste věděli, co je tahle jarní lahůdka zač, připravili jsme pro Vás o chřestu pár informací i tipů na úpravu.

Chřest je vytrvalá zelenina, z níž se na jaře sklízejí mladé stonky, tzv. pazochy. U nás se pěstuje jediný druh, chřest lékařský. A proč všichni po chřestu tak baží? Jeho chuť je přirozeně sladká, je křehký a šťavnatý. Připisují se mu také ozdravné a afrodiziakální účinky. Poměrně rychle ale stárne a dřevnatí. Čerstvost poznáte i podle hlaviček - ty rozevřené a opadané svědčí o dřívějším datu sklizně. Před zpracováním chřest zbavíme konců (obvykle postačí 2-3 cm) a případně vláknité slupky (pozor, u bílého chřestu je to povinnost!). Takto upravené pazochy můžete ponechat celé, nakrájet na kolečka třeba do salátu, nebo rozkrájet na špalíky. Hlavičky ponechejte vcelku - jsou jemné a rychle se uvaří. Nejlepší a prověřenou úpravou je rychlé blanšírování. Podávejte pak chřest třeba s holandskou omáčkou nebo jen tak s kouskem másla. Chřestu však prospívá i grilování, kdy stonky krásně zkaramelizují. Nebojte se ani zapékání, dejte ho do polévek. Chřestový krém s krutony je velká dobrota. A už jste zkusili chřestový tararák? Dejte nám vědět, jak máte chřest nejraději.