VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Chystáte se na velikonoční hodování a ladíte, co všechno si na svátečním stole chcete dopřát? Rozhodně nezapomeňte na vejce, která u nás také seženete. K tradičním pokrmům nadcházejících jarních svátků patří ovšem velikonoční nádivka, krajově zvaná též hlavička či hlavnička. Každý kuchař či kuchařka má svůj ověřený recept, jenž vychází ze zvyků a chutí předávaných po generace. Základem receptu je pečivo, vejce a hlavně dostatek jarních bylin - třeba kopřivy, bršlice, ptačince. Jestli se v divokých bylinkách nevyznáte, použít se dá cokoliv čerstvého a zeleného, co seženete. U nás objevíte zelených bylinek dostatek a využít můžete třeba i listový špenát.
--------------------------------------
INGREDIENCE:
600 g uvařeného a pokrájeného uzeného
150 g čerstvých zelených lístků bylin
300 ml mléka
6 rohlíků
6 vajec
Máslo
Lžíce sádla
Muškátový oříšek
Sůl a pepř
--------------------------------------
POSTUP:
Pečivo pokrájíme na malé kostičky a zalijeme rozpuštěným máslem. Z bílků vyšleháme sníh a dáme stranou. Žloutky rozmícháme v mléce, osolíme, opepříme a zalijeme rohlíky. Přidáme maso a bylinky, promícháme a nakonec vmísíme sníh. Směs navrstvíme do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a pečeme cca 50 min na 180 °C dozlatova. Někde nádivku vylepšují ořechy i různými druhy masa a koření. Záleží jen na Vás! Jsou to přece Vaše Velikonoce, tak si je užijte s radostí a s těmi, které máte nejraději.