ZELENINOVÉ POMAZÁNKY
Cítíte, že jaro už klepe na dveře?Letos jsme se dokonce přesunuli díky brzkému termínu Velikonoc již do období tzv. půstu. Několik tipů na lehké a zdravé pohoštění proto přijde vhod, a to nemusíte být zrovna vegani nebo praktikující křesťané. Nejprve je potřeba se rozhodnout, zda budete připravovat pomazánku čistě zeleninovou nebo sáhnete po základu ze sýra, tvarohu či (pomazánkového) másla. U čistě zeleninové varianty mohou stejně dobře jako základ posloužit zralé avokádo, luštěniny, obiloviny a tofu nebo rozmixované ořechy. Jako hlavní tón lze použít zeleninku pečenou - mrkev, lilek, celer, dýni a cuketu - i tu syrovou. Skvělá je pomazánka z červené řepy (předvařená Vám usnadní práci), ředkviček nebo špenátu. Přidejte kvalitní ochucovadla, podle svého gusta, česnek, cibuli, citronovou šťávu, koření a bylinky. Nakonec ozdobte hotové dílo čerstvými klíčky. Všechny potřebné suroviny jsou u nás k dostání, tak pusťte jarní vítr do kuchyně a pochutnejte si na nejlepších zeleninových dipech sezóny.