CIBULE, KRÁLOVNA KUCHYNĚ
A to myslíme doslova! Každý dobrý recept (nejenom) tradiční české kuchyně začíná zpěněním na drobno pokrájené cibulky na másle nebo sádle. Cibule by Vám rozhodně nikdy neměla ve spíži chybět. Kromě toho, že ji použijete ve spoustě receptů, je to úžasný levný lék skoro na všechno! Velkou výhodou je, že je jí vždy dostatek. Také u nás najdete samozřejmě všechny druhy: cibuli žlutou, červenou, bílou anebo šalotku. Mimo základu pod maso nebo do omáček se cibule hodí do polévek, pomazánek, do salátů anebo k nakládání. A všichni víme, že osmažené cibulové kroužky jsou perfektní chuťovka! Někomu může její štiplavá, ostrá chuť a vůně vadit, ale právě tato vlastnost látky allicin z ní činí perfektní přírodní antibiotikum. Využívá se k léčbě horních cest dýchacích, při chřipce, rýmě a zahlenění. Dopřejte si cibulový čaj nebo sirup z cibule a medu. Kromě allicinu je cibule nadupaná vitamíny jako C, D, E a béčka, stopovými prvky jako železo, zinek, hořčík nebo karoteny a riboflavin. Příznivě ovlivňuje nervový a kardiovaskulární systém, bojuje s cholesterolem, osteoporózou, může být prospěšná jako prevence rakoviny. Její štáva zmírňuje svědění a otoky po bodnutí hmyzem. A na Velikonoce Vám slupky z ní obarví vejce zcela přírodně a bez chemie... Tohoto všestranného pomocníka pusťte do svého života ještě dnes!