Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​HOUBOVÁ PAŠTIKA
16 / 01 / 2024

​HOUBOVÁ PAŠTIKA

Jíst méně masa je nejen trendy, ale také zdravé. Obzvláště teď v lednu po vánočních svátcích udělá lehká strava Vašemu tělu mimořádně dobře. Dnes jsme si dovolili vypůjčit od masožravců recept na paštiku a živočišný základ jsme v ní nahradili houbami. Na tuto pomazánku můžete použít prakticky jakýkoli druh hub, lepší jsou však houby čerstvé (ne sušené a mražené). Klasikou jsou žampiony, výborně se hodí zdraví prospěšná hlíva ústřičná, ale ani shiitake Vás nezklamou. Množství přizpůsobte počtu porcí dle obvyklých předpisů. Připravit lze vegetariánské i veganské verze, tak směle do toho!

--------------------------------------
INGREDIENCE:
čerstvé houby
na drobno pokrájená cibule
prolisovaný česnek
máslo + olivový olej
tekutina: smetana, bílé víno, koňak nebo vývar
koření: sůl, pepř, kmín i paprika
bylinky: tymián, šalvěj, petrželka
Ořechy (vlašské nebo i mandle, kešu)
--------------------------------------
POSTUP:
V kastrolu zpěníme na tuku cibuli a česnek. Přidáme nadrobno pokrájené houby a koření a restujeme do odpaření většiny vody, do změknutí cca 15 až 20 min. Přidáme vybranou tekutinu - alkohol necháme odpařit. Dále bylinky, sůl a ořechy. Přendáme vše do mixéru a rozmixujeme na požadovanou konzistenci - na hrubo či na jemno. Tajným tipem je přidat do mixéru na prach rozemleté sušené divoké houby, které dokonale zvýrazní chuť i aroma. Plníme do sklenic či misek a vychladíme. Vyzkoušíte tento snadný recept i u Vás v kuchyni?