Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​KAČENKA ČESKÁ
22 / 03 / 2024

​KAČENKA ČESKÁ

Jestli jste natěšení na pojednání o oblíbeném pokrmu českého národa z vykrmeného opeřence, potom se nejspíš budete divit. Kačenka česká, latinsky zvaná též Ptychoverpa bohemica je chutná, jedlá houba. Vše podstatné, co se o ní potřebujete dozvědět, zjistíte právě teď.

Kačenka česká je vřeckovýtrusná houba z čeledi smržovitých. Roste v našich listnatých hájích od dubna do května. Ale letos je zkrátka vše dříve!
Houba má charakteristický kuželovitý klobouk, jenž je výrazně zvrásněný. Třeň, lidově noha, je světlý a v podstatě dutý.
Kačenka česká je vynikajicí jedlý druh. Vyznačuje příjemnou chutí a intenzivní vůní. Čím je kačenka starší, tím je délka třeně vyšší a žloutne. Ideální jsou proto houby s velkým kloboukem a kratší, bělavou nohou.
Kačenky před kuchyňskou úpravou důkladně omyjeme a nakrájíme na kousky, efektně vypadají kolečka. Nelekněte se, houba je vlastně dutá.
Připravit je můžeme podobně jako jiné druhy hub - na tuku, s cibulí, česnekem a bylinkami. Hodí se k vejcím, chřestu, ale i k masu či do omáček apod. Nebo je nejprve spařte a poté kloboučky naplňte něčím lahodným.
Pozor byste si při samosběru kačenek měli dát na záměnu s jedovatými ucháči. To se Vám však u nás nestane, my máme houby prověřené. Zřídka se také objevuje na kačenky alergie. Jestli však houby můžete, užijte si je právě teď. Jejich sezona trvá velmi krátce!