Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
Chřestový recept
12 / 05 / 2017

Chřestový recept

Využijte toho, dokud je chřest čerstvý a připravte zdravou baštu. 
Chřest zapečený se smetanou a servírovaný s plátky vepřového masa a slaniny.
Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření a zapékání: 15 minut - Počet porcí: 4
Suroviny: 1 kg chřest bílý, 2,5 dl zakysaná smetana, 20 g máslo, 4 ks vepřový řízek, 4 plátky slanina, 4 ks žloutky z vajíček, 2 lžíce citronová šťáva, 2 lžíce olivového oleje 1 lžička cukr, sůl, pepř.
Postup: Chřest oloupeme, ostrým nožem odkrájíme dřevnaté konce a výhonky uvaříme doměkka v osolené vodě s trochou másla, cukrem a citronovou šťávou. Uvařený chřest vyjmeme a necháme okapat. V misce rozšleháme zakysanou smetanu s vaječnými žloutky a ochutíme ji solí a pepřem. Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme do ní okapaný uvařený chřest, zalijeme ho smetanou se žloutky a v předehřáté troubě ho zapečeme do zlatova. Vepřové řízky opláchneme studenou vodou, osušíme, na krajích nakrojíme, naklepeme a osolíme. Na maso položíme plátky slaniny a jehlami nebo párátky je připevníme. V pánvi rozehřejeme olej a maso se slaninou v něm opečeme z obou stran. Pak ho vyjmeme a dáme na talíře, jehly nebo párátka odstraníme. K plátkům masa se slaninou přidáme uvařený chřest, který můžeme polít zbylým rozpuštěným máslem a servírujeme