Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Nashi
02 / 06 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Nashi

Mícháte rádi jabka s hruškama? Tak to Vás musíme seznámit s exotickými plody Nashi. Někdy bývají označovány jako japonské hrušky, asijské hrušky nebo též jablkohrušky. Nejedná se ovšem o křížence, ale samostatný druh. U nás jsou nejčastěji k sehnání pod názvem nashi nebo česky naši. Nashi vypadá spíše jako jablko, ale chutí připomíná nejvíce sladkou, šťavnatou hrušku. Plody jsou pevné se žlutobílou dužinou a semínky uprostřed. Slupka je suchá, silná barvy nejčastěji do bronzova. Lze jej konzumovat celé, ale slupku doporučujeme nejdříve pořádně omýt. Nashi pochází původně z Číny, postupně se rozšířilo do celé východní Asie. V poslední době se dostává třeba do Chile, na Nový Zéland či do Francie a Itálie. Pěstovat se při vhodných podmínkách dá i u nás! Nashi díky vláknině podporuje trávení nebo svým obsahem vody oddaluje žízeň. Využít lze například při kašli na zmírnění příznaků. Eliminuje dokonce i účinky alkoholu. Nashi je poměrně choulostivé na pomačkání, otlačená místa rychle hnědnou. Na rozdíl od hrušek však během dozrávání neměkne. Lze jej skladovat při nízké teplotě a vysoké vlhkosti až půl roku. Využít můžete ovoce Nashi podobně jako hrušky nebo jablka do dezertů, kompotů nebo k pečenému masu i zveřině. Kvůli hnědnutí na vzduchu je nejlepší je po nakrájení i oloupání zakapat citronovou šťávou. Určitě si tuto chuťově nám blízkou exotiku užijete!