Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​OVO/ZEL OD A DO Z - Květák
11 / 05 / 2023

​OVO/ZEL OD A DO Z - Květák

Pokud jste se právě ošklíbli při vzpomínce na květákovou polévku ze školní jídelny nebo na "slavnostní" smažený květák od babičky , žádáme Vás, abyste mu dali ještě jednu šanci. Květák umí být chutný a výživný zároveň: Květák patří mezi košťálovou zeleninu, podobně jako třeba brokolice nebo brukev. V naší nabídce najdete nejen klasický bílý, ale dopřát si můžete i květáčky fialové nebo zelené špičaté Romanesco. Po květáku nepřiberete, takže vzhůru do plavkové sezony. Má minumum kalorií, zato ale hodně vitamínů, jako K nebo C, a minerálů. Třeba draslík a vápník. Pozor, tmavší druhy mají vyšší obsah těchto látek! Květák se doporučuje zařadit do jídelníčku jako prevence proti rakovině, umí vyladit trávení a prospívá srdci i cévám. Karfiol, jak se také květáku říká, lze vařit, péct, gratinovat, ale konzumovat se může i syrový v salátech například. Anebo nakládaný ve sladkokyselém nálevu, to je pane pochoutka! Květák se nedá dlouho skladovat, ale dobře se zamrazuje rozebraný na růžice. Nejlepší je vybrat čerstvý, pevný kus s bílým povrchem a zelenými listy. Nakonec tu máme tip pro vaření: přidáte-li do vody trochu citronové šťávy nebo mléka, květák si uchová svou bílou barvu. A vy si tak užijete třeba dokonalé asijské kari, placičky nebo zdravou pizzu.