Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
OVO/ZEL OD A DO Z - Estragon
21 / 03 / 2023

OVO/ZEL OD A DO Z - Estragon

V naší abecedě jsme se dostali až k písmenu E. A i tady jsme pro Vás našli jednu úžasnou rostlinu, o níž stojí za to říct si pár slov. Estragon je totiž bylinka s neopakovatelným šarmem. Estragon se plným názvem jmenuje pelyněk estragon či též pelyněk kozalec. Na rozdíl od pravého pelyňku není tak hořký. Jeho chuť je spíše trpká, hřejivá s pepřovým podtónem a lehoučce anýzovou vůní. Nepostradatelný je ve francouzské kuchyni (a ta jak víme, nemůže být špatná ). Tvoří například podstatnou složku provensálského koření. Nebo žloutková máslová omáčka Béarnaise je bez něj zkrátka nemyslitelná! Estragon obsahuje množství vonných silic, antioxidantů, vitamíny A a C nebo minerální látky. Využijete jej čerstvý i sušený. Je potřeba s ním však zacházet opatrně - větší množství může pokrm pokazit. Estragon působí blahodárně na trávení, upravuje nevolnost i nadýmání. Reguluje také obtíže kardiovaskulárního systému. A navíc ovoní Váš dech. Výhra, že? Co provádět s estragonem v kuchyni? Přidejte jej do nádivek, k masu i rybám. Ochutí polévky, marinády a saláty. Vynikajicí je také estragonový ocet nebo olej, který si z čerstvých snítek sami vyrobíte velmi snadno. Tuhle bylinu si zkrátka užijete!