Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
Lahodná zálivka neboli "vinaigrette"
12 / 05 / 2020

Lahodná zálivka neboli "vinaigrette"

Máme skladem hromady toho nejčerstvějšího salátu mnoha druhů. Dubový, frisee, hlávkový, lollo biondo i rosso, mixy... Víte ovšem jak připravit tu nejlahodnější zálivku? Klasikou je "vinaigrette": začneme vyvážením kombinace kyselé chuti a kvalitního oleje. Jemný, bílý vinný ocet a slunečnicový olej, sůl a pepř jsou stěžejní složky. Platí obecné pravidlo 1:3. Na 1 díl octa dejte 3 díly oleje, který jen pomalu přilévejte do směsi a míchejte. Když zvládnete základ, pusťte se do experimentování s příchutěmi olejů i octů. Zkuste citron nebo limetku, přidávejte bylinky, med, česnek nebo výrazné hořčice. Pro opravdové znalce můžete místo běžné kyselé složky dát ocet ze sherry nebo cideru. A neobvyklou malinovou zálivku vinaigrette z čerstvých malin už jste vyzkoušeli?