
Letní osvěžení
Je Vám teplo a nevíte čím se zchladit?
Vyzkoušejte některý z našich letnch osvěžujících tipů.
Ledový
mátový zelený čaj
Příprava:30
minut
4 porce
Přísady:1
šálku čerstvých mátových lístků, 3 sáčky zeleného čaje, 2 lžíce medu, 4 šálky
vařící vody, 4 stonky citronové trávy na ozdobu, 2 odlivky saké nebo slivovice
Do vařící
vody vložte čajové sáčky, přidejte med a mátové listy. Ponechte pět minut
vyluhovat. Odstraňte čajové sáčky. Vložte do lednice k vychlazení. Rozdělte do
4 sklenic naplněných ledem. Do každé sklenice přilijte malou porci saké nebo
slivovice. Ozdobte citronovou
Letní ovocný punč
Příprava:20
minut
4 porce
Přísady:2
misky peckovitého ovoce (meruňky, švestky, broskve), 1 sklenice meruňkového
džusu, 1 sklenice perlivého bílého vína, 1 sklenice minerálky
Vypeckované
nakrájené ovoce smíchejte s džusem, perlivým vínem a minerálkou. Rozdělte do
sklenic. Light verze: víno nahraďte cidrem (mírně zkvašený jablečný mošt).
Jedna sklenice obsahuje 50 % denní dávky vitaminu A a 30 % denní dávky vitaminu
C.
Ingredience:
Perlivá (případně i neperlivá) voda – 1,5 l
Salátová okurka – 1 ks
Med nebo třtinový cukr – 2 polévkové lžíce
Limetka – 2 ks
Vybavení:
Velký džbán, Tyčový mixér, Ledové kostky,
Příprava:
Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do zhruba 1-litrové nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence řidčího pyré. Přidáme přibližně 0,5 litru vody (perlivé či neperlivé) a necháme vylouhovat 10 – 15 minut v chladničce. Vylouhovanou okurkovou směs přelijeme přes sítko do džbánu, vymačkáme šťávu z dvou limetek a osladíme dle chuti medem nebo třtinovým cukrem. Dolijeme vodou a velmi dobře limonádu promícháme, aby měla vyváženou chuť. Přidáme kostky ledu, kterými rozhodně nešetříme a připravený nápoj necháme vychladnout v chladničce. Při servírování je vhodné doplnit led (pokud roztál) a ozdobit okurkou nákrajenou na „dlouhé prsty“
Letní ovocný salát
Ingredience:500g
čerstvých broskví
2 velké
pomeranče
200g jahod
2 kiwi
4 banány
3-4
středně velká jablka
větší
žlutý meloun
hustý
ovocný džus
Popis přípravy:Ovoce
očistíme, nakrájíme na přiměřeně velké kousky, vložíme do mísy a dobře
promícháme. Zalijeme hustým džusem, opět promícháme a můžeme podávat.