Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
Fíky
27 / 09 / 2018

Fíky

Co s fíkem? Jíst či nejíst? Toť otázka... Tento plod, který roste na malém stromě, který pochází z jihovýchodní Asie, je považován za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřené květenství, ve kterém rostou květy a semena zároveň. Jak jej zpracovat? Většina z nás je zná jako sušené ovoce, které se podává o Vánocích. Dejte si ho i jinak:

PEČENÉ FÍKY S PLÍSŇOVÝM SÝREM
fíky: 12 kusů
sýr s bílou plísní: 200 gramů (Taleggio)
tymián: 3 snítky (čerstvý)
med: 1 lžíce (na zakápnutí)
Předehřejte gril v troubě. Fíky nařízněte do kříže (nedokrajujte ale až do konce). Sýr nakrájejte na kostičky a rozdělte do fíků (ať vám něco zbude). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 3–5 minut zapéct pod gril. Sýr se rychle rozteče a ztratí objem. Doplňte na něj zbylý sýr, zakápněte fíky medem a vraťte je do trouby na dalších 5 minut. Nakonec je posypte nasekaným tymiánem a ještě teplé podávejte. Velmi zajímavý recept, do podzimních dnů jako stvořený!