
Zelené fazolky
Jen málo surovin má u nás tak mizernou pověst jako zelené fazolky. Vzpomínka na zelenošedé lusky v moučné omáčce, které kydaly kuchařky na talíře v jídelnách, je totiž stále příliš živá. A přitom jde o ingredienci snů! Objevte s námi kouzlo zelených fazolek.
CO JE TO? Zelené fazolky jsou nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují i se slupkou.
CO OBSAHUJÍ? Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou. Zelené fazolky (a fazole vůbec) se ovšem nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny, které by vám způsobily otravu.
JAK NAKUPOVAT? V obchodě si vždy otestujte čerstvost zelených fazolek tak, že jednu zlomíte. Jestliže při přelomení lusknou a prasknou, pak je bez obav kupte.
JAK UCHOVAT? Čerstvé zelené fazolové lusky lze v ledničce uchovávat až tři dny. V žádném případě byste je neměli chladit příliš, protože jinak se rychle vysuší.
JAK VAŘIT? Před úpravou fazolky spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu.