Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
Rajčata
03 / 05 / 2018

Rajčata

Abychom vás těmi našimi recepty neunudili, tak si pro změnu dáme pár zajímavostí. Budou o rajčatech, kterých máme plné sklady. Věděli jste, že:

V Česku jsou nejoblíbenější červená rajčata. Přitom původní rajčata ve Střední Americe byla malá a žlutá.
Rajčata jsou zdravější než jablka - mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.
Čím starší odrůda, tím lepší chuť. Odrůdy z 19. století tak hravě strčí do kapsy většinu moderních.
Rajčata na větvičce nikdy nemohou uzrát najednou. Pokud takové vidíte v supermarketu, máte jednoznačný důkaz o tom, že rajčata byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení.
Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Nejvíc ho lidské tělo dokáže získat z tepelně upravených rajčat.
Rajčata se nehodí ke skladování, po dozrání vydrží jen pár dnů. Mějte je v chladu, například ve sklepě; teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 stupňů Celsia - v lednici je příliš chladno.
Dozrávání rajčat lze urychlit, když mezi ně rozmístíte zralá jablka. Uvolňují etylén a ten podporuje dozrávání.
Je rajče ovoce, nebo zelenina? Různě vědní obory na to mají rozdílné názory. Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Lilek rajče, jak se správně nazývá rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, a z tohoto pohledu je proto rajče ovocem.