Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
Lilek
25 / 06 / 2020

Lilek

Tmavě fialová lesklá slupka, zelená čepička a bledě světlá dužina? Přece lilek neboli baklažán! Je to příbuzný brambory a rajčete a u nás stále není příliš populární. Aneb co s ním? Poradit bychom se mohli třeba na Balkánském poloostrově, kde mu vyhovuje teplé podnebí a vyrábí se z něj zeleninová příloha zvaná ajvar neboli zeleninový kaviár. Má vysoký obsah minerálních solí vápníku, draslíku, železa i hořčíku. Konzumuje se zásadně tepelně upravený, protože se tak zbaví nejen své nahořklosti, ale rozloží se i jedovatý solanin. Pokud to nevyžaduje recept, slupka se neloupe. Je snadno stravitelná a zdraví prospěšná. U nás si můžete lilek objednat samostatně anebo jej najdete v namixované letní Bedýnce č. 5 na www.mojebedynka.cz. A jak jej použít? Grilujte ho, smažte, vyzkoušejte recepty z arabských zemí (marocký tažín nebo slavný Baba Ganuš) či ze Zakavkazské oblasti. Neodmyslitelně také patří do řecké musaky i francouzského ratatouille. Už máte lilek v košíku?