Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Longan



Longan

Charakteristika:

Plod velikosti cca 3 cm v průměru je kulatý, obalený pevnou, tenkou a křehkou světle žlutohnědou až červenohnědou slupkou. Dužina uvnitř je sklovitě bílá až nažloutlá (u některých druhů až načervenalá), sladká, šťavnatá a aromatická s jemně slanou příchutí. Nejedlé tmavé semeno je malé, kulaté a tvrdé. Plod je podobný liči, ale je méně sladký. Při pokojové teplotě vydrží několik dní, díky tvrdší slupce je poměrně odolný proti otlakům. Dužinu lze také zmrazit.

Využití:

Nejčastěji se konzumuje čerstvý, v Číně je většinou využíván konzervovaný nebo sušený. V čerstvém nebo sušeném stavu je často přidáván do dezertních východoasijských polévek, dezertů a jídel typu sweet & sour. Plody bývají i konzervovány ve sladkém nálevu. Sušený longan má na rozdíl od čerstvého plodu tmavě hnědou až černou barvu.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Pečené kuře s longanem a makadamovými oříšky • Longan plněný sýrovou směsí • Rýže s longanem a lotosovými oříšky • Vodka s ledem, longanem a sirupem • Sweet & sour z vepřového masa, longanem a červenou paprikou • Hlávkový salát s longanem, císařským hráškem a kuřecím masem, sypaný makadamovými oříšky

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Dužina s prosvítajícím semenem připomíná oční bulvu s duhovkou, odtud název dragon eye - dračí oko. Longan je tropické ovoce původem z Číny a bývalé Indočíny (Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam, Taiwan). Díky své podobnosti s liči je často nazýván „malým bratrem liči“ nebo „otrokem liči“. V orientální medicíně je považován za prostředek, který má zklidňující účinky na žaludek a může působit jako protijed při otravách. Semeno je používáno jako mýdlo.