Charakteristika:
Plody limequatu jsou kulaté až mírně oválné, velké asi 3–5 cm. Mají světlou žlutozelenou barvu. Slupka je tenká a nasládlá.
Světle žlutá dužina obsahuje několik semen, která se nekonzumují, a její chuť je podobná limetkám, ale kyselejší a mírně hořkosladká.
Zdravé plody jsou lesklé, pevné, pružné, beze skvrn. V chladu vydrží až několik týdnů.
Využití:
Plody je možné konzumovat celé nebo dužinou a šťávou dochutit nápoje či pokrmy (v zásadě najde využití na stejných místech jako limeta). Používají se do marmelád a želé, často se jimi plní koláče nebo jiné sladké pečivo.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Ovocný kompot s limequatem
• Margarita z limequatu a kumquatu
• Sladkokyselá pomazánka z limequatu, limequatové šťávy, másla, cukru a vajec (na muffiny, vdolečky nebo sušenky)
• Směs z kuřecích nudliček, avokáda, smetany, tabasca, čedaru, chilli a limequatu
• Karibské krevety s kurkumou, koriandrem, chilli papričkami, limequatem a alkoholem (tequila a cointreau)
• Kuře s limequatovou šťávou a rozinkovým kuskusem
• Grilovaný losos s bylinkami a limequatem
• Kořeněné čatní s limequatem
• Guacamole z avokáda s chilli, koriandrem, rajským jablkem, česnekem a limequatovou šťávou
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Limequat obsahuje velké množství vitaminu C. Pochází z Číny, pěstuje se v Japonsku, Izraeli, Španělsku, Malajsii, jižní Africe, Arménii, Velké Británii a USA.