Charakteristika:
Oválné až kulaté plody s průměrem 3 cm. Jsou pokryty okrovou nebo růžovo červenou hrubou, tvrdou a tenkou slupkou, kterou lze snadno loupat. Bělavá až jemně nažloutlá dužina podobná hroznovému vínu je mimořádně šťavnatá a sladká, s jemným aroma. Uprostřed plodu je lesklé, hnědé nejedlé semeno dlouhé cca 2 cm. Ovoce se poměrně rychle kazí, proto je často dodáváno i s větvičkami, na nichž déle vydrží. V lednici ovoce hnědne, ale chuť a čerstvost zůstávají zachovány.
Využití:
Plody stačí oloupat, rozpůlit a vyjmout z nich pecku. Liči je výborné do salátů nebo koktejlů. Lze jej přidat i k masu připravovanému nasladko, do směsí sweet & sour a curry. Používá se v mnoha sladkých pokrmech a dezertech.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Pečená kýta s polevou z liči
• Hořčicovo medové kuře s pyré z liči
• Kuřecí prsíčka s liči a karambolou
• Vepřové kotlety na liči
• Liči s čokoládovou polevou
• Pudink s liči a brandy
• Ovocný salát s liči, papayou a mátou
• Jarní závitky s liči, banánem a kiwi
• Liči daiquiri
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Obsahuje vitamin C, draslík, sodík, vápník, riboflaviny a niacin. Liči bylo oblíbeným ovocem čínských císařů. Pěstuje se stále především v Číně, Indii, ve Vietnamu, Taiwanu, Indonésii, Thajsku, Filipínách, ale získalo si oblibu v mnoha dalších tropických oblastech, v Izraeli, jižní Africe, na Madagaskaru, v Mexiku a v některých částech Austrálie.