Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Kokosový ořech



Kokosový ořech

Charakteristika:

Kokosový ořech je vlastně semeno, které obsahuje plod kokosové palmy a patří mezi největší semena na světě. Vejčité „ořechy“ jsou cca 15 cm velké, s tvrdou dřevnatou skořápkou porostlou tvrdými vlákny lýka, které na povrchu zůstávají jako pozůstatek po zeleném obalu, v němž ořech roste. Skořápka i vlákna jsou tmavě hnědé. Tři zřetelná „oka“ – otvory na vrcholu plodu – mají specifickou funkci: dva vyživují plod během zrání, třetí, přikrytý jen tenkou blankou, slouží jako otvor pro klíčení. Uvnitř dutý plod má bílou, pevnou a křehkou dužinu o síle cca 1 cm, která těsně přiléhá ke skořápce. Uvnitř plodu je kokosová voda, čirá nebo mléčně zabarvená, někdy chybně nazývaná kokosovým mlékem (kokosové mléko je však vyráběnou směsí rozmělněné dužiny s vodou). Kokosové ořechy jsou velmi výživné, bohaté na tuky (až 60%), proteiny a vitaminy, vápník, fosfor, železo, zinek a obsahují poměrně málo cukru.

Využití:

Kokosová dužina je používána čerstvá, jako ozdoba dezertů, přísada do salátů i k výrobě slaných exotických pokrmů. Lze ji nakrájenou přidat k masu a rýži či do orientálních masových směsí. Sušená kokosová dužina je využívána jako dekorační a aromatická přísada do sladkých pokrmů. K vaření se nejvíce využívá kokosové mléko. Z kokosu se vyrábí také kokosová mouka, která je v mnoha lokalitách základní potravinou, a kokosový olej či margarín.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Kokos plněný borůvkovo-jogurtovou pěnou • Indické pyré z kokosové dužiny, jogurtu, koriandru a zelených chilli papriček, přelité hořčičnými semínky osmahnutými na ghí (přepuštěné máslo) • Koláč se smetanovou náplní s plátky kokosu, ozdobený jemně karamelizovanými kokosovými hoblinkami • Mascarpone vyšlehané s kokosem a kokosovým mlékem, s horkou malinovou omáčkou a hoblinkami čerstvého kokosu • Jehněčí s masalou, zázvorem, koriandrem, česnekem a řezy čerstvého kokosu

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Kokosová palma je velmi starou rostlinou a její původ není zcela jasný. Je to způsobeno tím, že kokosy jsou duté, ve vodě vydrží i několik měsíců a mohou doplout po moři na velké vzdálenosti. V oblasti Indického oceánu byly kultivovány již před 4000 lety a v různých částech tropů byly objeveny fosilie staré několik milionů let. V současnosti jsou kokosy rozšířeny po celých tropech a jsou zde velmi důležitou plodinou.