Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Kiwi zlaté



Kiwi zlaté

Charakteristika:

Zlaté kiwi je relativně nový kultivar kiwi, který si postupně získává mnoho příznivců. Od obyčejného zeleného kiwi se liší ve všech ohledech, tvarem, barvou i chutí. Zlaté kiwi je protáhlejší, spíše vejčitého tvaru a na vrcholku plodu je výrazná korunka. Slupka zlatého kiwi je hladká, na rozdíl od zeleného kiwi jen jemně ochmýřená, bronzově hnědé barvy. Slupka je také měkčí než u zeleného kiwi, a tak je možné jej jíst bez loupání. Barva dužiny je zlatavá a u bílé střední osy prostoupena drobnými černými semínky, kterých je ale značně menší množství než u zelených kultivarů. Chuť a vůně zlatého kiwi je lehce medová, více připomíná exotické druhy ovoce a je daleko sladší než i nejzralejší kiwi zelené. Dužina je velmi šťavnatá, ale pevná a nerozpadavá. Konzistencí a částečně i chutí je možno jej přirovnat k velmi zralému ananasu.

Využití:

Zlaté kiwi se konzumuje spíše samotné v čerstvém stavu. Jeho slupka není příliš tuhá, takže jej lze jíst celé bez loupání a nešikovného vyjídání lžičkou. Lahodné je v kombinaci s dalšími druhy ovoce nebo zeleniny v nejrůznějších mísách a salátech. Výtečné je také do zmrzlinových pohárů, koktejlů a smoothies. V neposlední řadě jej lze použít do moučníků a ovocných dortů stejně jako k masu. Zejména se hodí k jemným druhům masa jako je drůbež a ryby. Překvapí také v kombinací s měkkými sýry. Z dobře vyzrálých plodů zlatého kiwi, stejně jako z kiwi zeleného, lze připravit skvělý džem například s kousky máty nebo kapkou rumu.

Správně zralé zlaté kiwi se jednoduše pozná podle měkké ale pevné dužiny. Méně zralé plody nejsou tak trpké jako kiwi zelené, jejich chuť je ale velmi slabá. Kiwi se, jako většina ovoce, prodává sice vybarvené, avšak ještě značně tvrdé. Díky tomu vydrží několik dní v lednici. Chybou by bylo očekávat stejnou trvanlivost jakou má kiwi zelené.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Jednohubky s česnekovou pomazánkou s plátky zlatého kiwi
  • Piškotové řezy se zakysanou smetanou, zlatým kiwi a želatinou
  • Kuřecí křidélka v čatní ze zlatého kiwi, rozinek a čerstvé galangy
  • Pečená kachní prsa ve zlatém kiwi a sekaných pistácích
  • Zapečené palačinky plněné zlatým kiwi s vanilkovým sněhem
  • Smetanová zmrzlina se zlatým kiwi a kokosem
  • Ledová tříšť se zlatým kiwi a čerstvými lístky máty
  • Grilovaná šalotka s bylinkovým máslem a plátkem zlatého kiwi

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Plané kiwi pohází z Číny stejně jako velká část kultivarů zeleného kiwi. Zlaté kiwi je ale kultivar vyšlechtěný na Novém Zélandu společností Zespri, jednoho z nejvýznamnějších světových pěstitelů kiwi. Přestože tato společnost není jediným producentem zlatého kiwi, je suverénní jedničkou na tomto zatím malém trhu. Vyšší cena zlatého kiwi není způsobena jen faktem, že se jedná o novinku ve světě exotického ovoce. Významným faktorem je také to, že na rozdíl od zeleného kiwi vyžadují zlaté plody výlučně ruční manipulaci. Je to dáno slabší slupkou a jemnějšími chloupky na povrchu plodu. Kiwi je velmi bohaté na vitamíny, zejména významný je obsah vitamínu C, K a B6.