Charakteristika:
Červené kiwi je nejnovějším kultivarem kiwi, které je atraktivní nejen chutí, ale také netradičním vzhledem. Jeho slupka je spíše zelená, lysá a v porovnání se zeleným kiwi dost tenká. Díky absenci nepříjemných chloupků se dá červené kiwi jíst se slupkou. Tvar plodu je podobný zelenému kiwi, ale červený kultivar je většinou trochu menší. Dužina červeného kiwi není zcela červená, u slupky je zelená a směrem ke středu červenající. Přechod vytváří hvězdicovitou kresbu, která červené kiwi předurčuje k dekoraci jakéhokoli pokrmu. Uprostřed dužiny je bílá osa, okolo níž se soustřeďují černá drobná semínka. Chuť a vůně červeného kiwi je srovnatelná s kiwi zeleným, je jen o něco sladší. Stejně je tomu i s konzistencí červeného kiwi.
Využití:
Vzhledem k měkké slupce bez chloupků je možno červené kiwi konzumovat i bez loupání. Jeho nakyslá chuť je výborná v kombinaci se sladkými druhy ovoce a například s banány nebo nashi hruškami tvoří i perfektní barevnou podívanou. Uplatnění najde v ovocných pohárech nebo míchaných nápojích jimž dodá nakyslou chuť a zvláštní barvu. Zeleninové saláty také vypadají a chutnají nevšedně s kouskem červeného kiwi. Červené kiwi lze kombinovat také s masem, jak bílým tak tmavým a rybami i mořskými plody. Jeho nejvýznamnější využití je ale v ovocných moučnících, kterým propůjčí exotický vzhled.
Optimální zralost červeného kiwi je dobře patrná při stisknutí plodu. Zralý plod je měkký, ale ne rozbředlý.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Kuřecí salát s baby špenátem, červeným kiwi, šalotkou a fetou
- Cheese cake s vanilkou a červeným kiwi
- Tropický salát s avokádem, červeným kiwi a čerstvým koriandrem
- Zapečené filety z tresky s červeným kiwi a baby pórkem
- Rýžový nákyp s vanilkovým krémem zdobený plátky červeného kiwi
- Daiquiri s červeným kiwi
- Barevný ovocný salát s melounem, všemi druhy kiwi a borůvkami v melounové misce
- Gazpacho s červeným a zlatým kiwi a krabím masem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Červené kiwi je aktuálně nejnovější odrůdou kiwi a dá se říct, že se stává následovníkem a zároveň soupeřem kiwi zlatého. Představeno bylo v roce 2010 společností Enza, která je jedním z velkých producentů kiwi na Novém Zélandu. Tato společnost kromě obyčejného, zlatého a červeného kiwi produkuje i tzv. megakiwi (kiwi velkých rozměrů) a rané kiwi, které se vyznačuje značnou sladkostí a dřívější sklizní. Stejně jako zlaté a zelené kiwi obsahuje červená odrůda mnoho zdraví prospěšných látek, zejména má vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a antioxidantů.