Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Karambola



Karambola

Charakteristika:

8–15 cm dlouhé bobule, na příčném řezu hvězdicovitého tvaru, s voskovitou, lesklou, poloprůsvitnou slupkou. Barva je od světle zelené, přes světle žlutou až po sytě zlatožlutou. Dužina voní po jasmínu, je křupavá, křehká a šťavnatá, chuti jemně kyselé až sladké, podle druhu a zralosti. Její chuť je specifická, jablečně citrusová. Uprostřed jsou malá semena, která se mohou jíst spolu s dužinou. Zralá karambola je spíše žlutá, s jemným nádechem světle zelené barvy a světle hnědými žebry. Přezrálé plody mívají na povrchu hnědé flíčky. Plod se konzumuje nakrájený na plátky i se slupkou.

Využití:

Konzumuje se nejčastěji čerstvá v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Lze ji také přidávat do teplých pokrmů.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Salát s karambolou, avokádem, cibulkou a citronovou šťávou • Smažená rýže s karambolou, kuřetem a koriandrem • Grilovaná karambola s mraženým vanilkovým jogurtem • Kuřecí salát s karambolou a žlutými paprikami • Salát s karambolou, špenátem a avokádem • Polévka z karamboly a šalotky • Humrový salát s karambolou a černými fazolemi • Krevetový salát s dijonskou hořčicí a karambolou • Indická směs s karambolou, zázvorem a vínem

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Obsahuje antioxidanty, hodně vitaminu C, vápník, hořčík, fosfor a železo a má nízký obsah cukru. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, především v jihovýchodní Asii, Kalifornii, jižním Pacifiku, Africe, Střední a Jižní Americe. Neměly by ji ve větším množství konzumovat osoby s vážnými ledvinovými obtížemi. Šťáva se používá také k čištění mosazi.