Charakteristika:
8–15 cm dlouhé bobule, na příčném řezu hvězdicovitého tvaru, s voskovitou, lesklou, poloprůsvitnou slupkou. Barva je od světle zelené, přes světle žlutou až po sytě zlatožlutou. Dužina voní po jasmínu, je křupavá, křehká a šťavnatá, chuti jemně kyselé až sladké, podle druhu a zralosti. Její chuť je specifická, jablečně citrusová. Uprostřed jsou malá semena, která se mohou jíst spolu s dužinou.
Zralá karambola je spíše žlutá, s jemným nádechem světle zelené barvy a světle hnědými žebry. Přezrálé plody mívají na povrchu hnědé flíčky. Plod se konzumuje nakrájený na plátky i se slupkou.
Využití:
Konzumuje se nejčastěji čerstvá v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Lze ji také přidávat do teplých pokrmů.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Salát s karambolou, avokádem, cibulkou a citronovou šťávou
• Smažená rýže s karambolou, kuřetem a koriandrem
• Grilovaná karambola s mraženým vanilkovým jogurtem
• Kuřecí salát s karambolou a žlutými paprikami
• Salát s karambolou, špenátem a avokádem
• Polévka z karamboly a šalotky
• Humrový salát s karambolou a černými fazolemi
• Krevetový salát s dijonskou hořčicí a karambolou
• Indická směs s karambolou, zázvorem a vínem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Obsahuje antioxidanty, hodně vitaminu C, vápník, hořčík, fosfor a železo a má nízký obsah cukru. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, především v jihovýchodní Asii, Kalifornii, jižním Pacifiku, Africe, Střední a Jižní Americe.
Neměly by ji ve větším množství konzumovat osoby s vážnými ledvinovými obtížemi. Šťáva se používá také k čištění mosazi.