Charakteristika:
Zjednodušený název, který se používá, je kaki. Jedná se o lesklý zářivě oranžový plod, někdy bývá zbarven až do červena a tvarem připomíná rajče. Kaki je typické svým výrazným kalichem sestaveným ze čtyř lístků u stopky plodu. Velikost plodu je okolo 5–8 cm. Hmotnost bobulí až 400 g. Má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka, mají trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů. Některé varianty mají obecně větší obsah taninů, kterých se dá zbavit, když plod projde mrazem. Na tento druh jsou třeba poměrně zvyklí v Rusku, kde ho v zimě dávají za okno, tím jej zbaví trpké chuti a plod je sladký.
Kaki churma je název pro druh, který se dělí na dvě podskupiny, se kterými se spotřebitel setká nejčastěji. Jsou jimi Sharon (v Izraeli se běžně používá výraz „sharon fruit“, protože kaki znamená v hebrejštině lejno) a Persimmon. Plody Sharon jsou větší než Persimmon.
Využití:
Plody kaki se jí nejčastěji zralé a většinou bez slupky. Loupou se, nebo je plod možné naříznout a vybírat malou lžičkou. Je možné pokapat je limetkovou nebo citronovou šťávou, v některých asijských zemích se suší podobně jako fíky. Další využití je do salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Z kaki se vyrábí i šťávy, marmelády a želé.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Salát s kaki a kozím sýrem
- Kaki štrúdl
- Bruschetta s kaki a mozarellou
- Kaki špíz s tofu
- Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami
- Kuskus s kaki
- Cheesecake s kaki
- Kaki s přírodním cukrem a skořicí
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie) a velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek jsou pak zastoupeny vitamin C, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Plod tvoří z cca 66 % voda.
Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. V kaki najdeme také lykopen, což je antioxidant zpomalující procesy stárnutí. Dále pak bílkoviny, uhlohydráty, aminokyseliny a pektin, který zaručuje správné fungování střev a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.
Pochází z jihovýchodní Asie, do České republiky se dováží především z jihovýchodního Španělska.