Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Cherimoya



Cherimoya

Charakteristika:

Toto ovoce je mnohými považováno za nejlahodnější na světě. Plody tvaru obří jahody dorůstají až 20 cm s průměrem cca 7–10 cm. Při dozrání se kožovitá, měkká a jakoby šupinatá slupka zbarvuje od zelené až po hnědou. Každý plod obsahuje velké množství (20–30) velkých tmavých semen ve tvaru ploché kapky, která jdou snadno vyjmout. Semena jsou jedovatá, obsahují vysokou koncentraci alkaloidů a používají se k výrobě insekticidů. Chutné plody se sklízejí nezralé a před konzumací se musí nechat změknout. Dužina je bílá, smetanová až narůžovělá, máslově měkká a chutí připomíná máslový vanilkový dezert. Její chuť bývá přirovnávána také k banánům, jahodám a ananasům. Zdravé zralé plody by měly být větší a rovnoměrně zelené, případně přirozeně hnědě žíhané, na omak pružné. Skladuje se v chladu (8–12°C), ideálně při vyšší vlhkosti vzduchu. Dozrávají při pokojové teplotě, poté je lze krátce skladovat v lednici. Jsou velmi citlivé na otlaky.

Využití:

Konzumuje se měkká, hutná a velmi sladká dužina bílé, smetanové až narůžovělé barvy. Z dužiny se vyrábí také džusy, zmrzlina, džemy a jiné pochutiny.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Ovocný salát s cherimoyou, pomerančem, jablkem a avokádem • Parfait z pomeranče a cherimoyi • Soufflé z cherimoyi • Cherimoya daiquiri • Koláč s cherimoyou • Triffle s cherimoyou a exotickým ovocem • Salsa z cherimoyi • Krém z cherimoyi podávaný k dezertům

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Přes hutnou konzistenci má nízký obsah tuku (asi 0,7%), obsahuje v menším množství také vitamin C a další zdraví prospěšné látky. Roste v horách tropů a subtropů, pochází z And, především z Ekvádoru a Peru, dnes se pěstuje také v Kalifornii, Africe, Izraeli, Egyptě a Středomoří. Roste v nadmořské výšce 1000–2600 m n. m.