Charakteristika:
Granátové jablko je až 12 cm velký zakulacený plod. Slupka je žlutooranžová až tmavě červená a je velmi tvrdá a tlustá. Pod slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází četná semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
Chuť granátového jablka je sladkokyselá, jemně svíravá, a semena jsou velmi aromatická.
Granátová jablka se velmi dobře skladují. Silná kožovitá slupka ztvrdne a ztenčí se, ale jablko si zachová šťavnatost a chuť.
Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.
Z granátového jablka se využívá především šťáva, z níž se vyrábí řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v míchaných alkoholických i nealkoholických koktejlech.
Granátová jablka se nejdříve poválejí, rozříznou a poté se z nich vymačká lahodná šťáva. Další způsoby konzumace: z plodu odřízneme tenký plátek i se stopkou. Potom plod nařízneme několika podélnými řezy. Naříznutou slupku rozevřeme a dužinu vysajeme nebo prolisujeme přes sítko. Dužinu s jadérky můžeme rozmixovat a pak přecedit.
Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. Z granátových jablek je také možno připravovat zavařeniny.
Využití:
Z granátového jablka se využívá především šťáva, z níž se vyrábí řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v míchaných alkoholických i nealkoholických koktejlech.
Granátová jablka se nejdříve poválejí, rozříznou a poté se z nich vymačká lahodná šťáva. Další způsoby konzumace: z plodu odřízneme tenký plátek i se stopkou. Potom plod nařízneme několika podélnými řezy. Naříznutou slupku rozevřeme a dužinu vysajeme nebo prolisujeme přes sítko. Dužinu s jadérky můžeme rozmixovat a pak přecedit.
Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. Z granátových jablek je také možno připravovat zavařeniny.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Sangria s brusinkami a granátovým jablkem
• Punč z granátového jablka a broskví
• Ananasové řezy s pomerančovou šťávou a likérem (cointreau, grand marnier), posypané semínky granátového jablka
• Meloun cantaloupe plněný vařeným kuřecím masem a posypaný semínky granátového jablka, hroznovým vínem a kiwi, se zálivkou z medu a limetové šťávy
• Zeleninovo-ovocný salát s granátovým jablkem
• Salát s kozím sýrem (nebo kuřecím masem) a granátovým jablkem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku a cukrů. Z vitaminů jsou významně zastoupeny vitamin B a C, v menší míře pak i vitamin A. Z 1 kg plodů lze získat 500–740 g šťávy. Jedlé části granátových jablek mohou působit projímavě.
Granátové jablko pochází původně z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, kde bylo endemitem (druh, který se vyskytuje pouze na jednom místě). Odtud jej lidé rozšířili přes Írán do celého Středomoří, Indie, Argentiny, USA a do celé Asie.