Charakteristika:
Plody mají žlutooranžovou, jemně žíhanou hladkou a lesklou pevnou slupku, jsou kulatého až vejčitého tvaru, velké asi 8 cm a nahoře protáhlé do stopky. Uvnitř jsou v měkké vatovité výstelce četná černá semena obklopená rosolovitou šedavou dužinou, která je drží pohromadě. Chuť je jemně aromatická, sladká až navinulá a připomíná angrešt.
Využití:
Granadillu lze po rozkrojení vyjídat lžičkou. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při výrobě džusů a ochucování nápojů nebo pohárů. Je velmi chutná také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Máslové sušenky spojené smetanovou náplní s granadillou
- Nepečený dort s granadillou
- Hedvábný smetanový dort s granadillou
- Osvěžující salát s karotkou, hráškem mangetout, okurkou, výhonky, koriandrem a sezamovými semínky, se zálivkou s chilli papričkami, granadillou, česnekem a mirinem (japonské sladké rýžové víno)
- Křupavá kachnička s omáčkou z granadilly
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Obsahuje velké množství provitaminu A, C, K, fosfor, železo a vápník. Tento druh mučenky pochází z horských oblastí And – především Mexika a Střední Ameriky.